BUZ ÇEŞİTLERİ
Kokteyl hazırlanırken kullanılan buzlar, küp buz, kırık buz, meyveli buz, İsli buz, aromalı buz ve clear buz olarak altı türdür. Kokteyller çok özel lezzetler olduğundan dolayı diğer malzemelerin kalitesi kadar kullanılan buzun kalitesi de çok önemlidir. Kullanılan su ve üretim tekniği buzun kalitesini belirler.
Ayrıca küp buz kullanılması gereken bir kokteyl kırık buzla hazırlanırsa, hazırlanan karışım tüm özelliğini kaybedebilir. Yada kırık buzla hazırlanması gereken ¨Frappe¨ türleri küp buzla hazırlanırsa, ortaya değişik bir lezzet çıkar. Buda memnun kalmayan misafir anlamına gelir.
Küp buz : Kokteyllerde ve İçeceklerde sıklıkla kullanılan kalıp buz şeklinde barlarda genellikle makinesi bulunan buz çeşitidir.
Parçalı Kırık Buz : Küçük taneli ve erimesi kolay olan buz çeşidir. El yapımı kırık buz elde etmek için buz torbası içine küp buzlar koyularak ezilerek elde edilir. Günümüz barlarında kırık buz makineleri bulunur.
Meyveli Buz : Çeşitli party,organizasyon ve etkinliklerde kokteyllerin yapımı için hazırlanan buzlardır. Buz kalıplarına suyla beraber taze meyve parçaları ve baharatlar eklenerek yapılır.
Aromalı Buz : Çeşitli party ve aktivitelerde kokteyllerin yapımı için hazırlanan buzlardır. Buz kalıplarına su ile beraber meyve suyu, aroma veya şurup eklenerek yapılır.
İsli Buz : Bu tarz buzlar hazırladığınız kokteylin is tadı alması için özel olarak hazırlanır. Küp buz dolu kapaklı plastik veya metal bir kaba ¨Smoking gun¨ yardımıyla istediğiniz aromada duman basın, kapağını kapatıp 1 gün buzun erimesini bekleyin.
Ertesi gün erimiş buzların suyunu tekrar buz kalıplarına doldurup dondurucuya koyun. Donma işleminin ardından isli buzlarınızı kokteyllerinizde kullanabilirsiniz.
Clear Ice : Barlarda servis edilen buzların şeffaf, fakat evde buz kalıplarından çıkardıklarının bulanık ve beyaz olduğunu hiç farkettin mi?
Genel olarak buz, suyun içinde çözünen gazlar dışarı çıkamayıp ufak kabarcıklar hâlinde kaldığında veya büyük kristaller oluşamadığında mat bir hal alır. Bu yüzden saf olmayan bulanık buz, şeffaf ve saf olana göre çok daha zayıftır ve çok çabuk erir. “Buz hastaları” barda “kaliteli” yapmanın birkaç farklı yolunu buldular.
- Saf su kullan. Bu yöntem donma aşamasına geçmeden önce suyun içindeki hava ve mineralleri mümkün olduğunca çıkarmayı amaçlar. Önceden damıtılmış su ile başla. Filtrelenmiş şişe su veya ters ozmos ile arıtılmış herhangi bir su işe yarar.
- Suyu iki kere kaynat. Kaynatmak sıvının içindeki kabarcıkların yok olmasını sağlar, böylece su molekülleri dondurucuda birbirlerine daha sıkı yapışırlar.Suyu ilk kez kaynattıktan sonra soğumaya bırak. Daha sonra tekrar kaynat.Tozlanmaması için soğumaya bıraktığın suyun üzerini kapalı tut.
- Suyu buz kalıbına veya dilediğin başka bir kalıba dök ve toz parçacıkları gelmesin diye üzerini streç film ile kapla. Kalıba dökmeden önce suyun biraz soğuduğundan emin ol, yoksa plastik kabı eritirsin. Eğer gerçekten herkesi etkilemek istiyorsan küp veya top şeklinde çok büyük şeffaf buzlar yap. Kokteyli tek bir büyük buz ile içmenin keyfi başkadır.
Clear Ice (Şeffaf Buz)
Viski Taşı : Viski taşı nedir sorusunun yanıtını vermek için öncelikli olarak bilinmesi gereken bazı viskileri soğuk olarak içmek tadını ortaya çıkarmak açısından önemlidir. Viskinin karakteristik özelliği burun ve damakta kendisini göstermektedir. Bourbon ve Tennessee viskileri buz ile alındığında notalarının açığa çıkması adına oldukça önemlidir. Bu viskilerin yanıksı, karamel ve mısır karışımı tatlarını ortaya çıkaran soğuk bir tattır.
Çünkü adı geçen viskilerin yapıldığı ortam, soğuk hava koşullarında şekillendiği için bu viskileri soğuk olarak tüketmek notalarını ortaya çıkarmak açısından önem taşır. Ancak soğutma için doğrudan buz kullanıldığında viskinin tadında su salınımı nedeniyle değişimler oluşacağı için bu soğutma işlemini buza güçlü bir alternatif olarak viski taşı yapmaktadır.
Viski taşı çelik, plastik viski taşı, granit viski taşı, mermer viski taşı gibi farklı şekillerde kullanıma sunulurlar. Genel itibariyle küp şeklinde imal edilip kullanıma sunulurlar. Viski taşının en büyük özelliği ise buz gibi tükenmemesidir. Uzun süreli kullanımlara, tekrar tekrar içki keyfinize eşlik edecek bir yapıda üretilmiştir.
Viski Taşı Nasıl Kullanılır?
Viski taşları şık görünümlerinin yanında kolay kullanım özellikleriyle de büyük beğeni toplar. Söz konusu taşları en az iki saat boyunca buzlukta bekletmeniz gerekir. İdeal süre ise genelde 4 saat olarak kabul edilir. Taşlar tam anlamıyla soğumaya başladıktan sonra artık kadehlere koyabilirsiniz. Viski taşları tek kullanımlık değildir, tekrar tekrar kullanmaya elverişlidir. Taşı kullandıktan sonra iyice yıkayıp kurumaya bırakın ve sonrasında da yeniden buzluğa yerleştirin. Yapılan araştırmalara göre viski taşları 60 saniye içinde ortalama 4 derecelik bir fark yaratıyor. Daha da önemlisi ısı düzeyini 20 dakika boyunca korumayı başarıyor. Viskinin artık eski sıcaklığına tam anlamıyla dönmesi 30 dakikayı bulabiliyor.
Viski Taşı
Ice Stamp : Buz mührü kişisel veya işletmenin adını, amblemini yaptırdığınız mührü hazırladığınız clear ıce´ın üzerine basıp görseli arttırmak ve reklamınızı yapmanızı sağlar.