CİN – GİN

Page

CİN – GİN

Türkçe´de okunuş şekliyle yazılan cin, esas yazılışıyla ¨gin¨ adını ardıç ağacının nohut büyüklüğündeki meyvelerinden alır. Bu içkinin  ilk yapıldığı memleket Hollanda´dır. Bu kelimenin aslı; İtalyancada ¨ginepro¨, Hollandaca ¨genever¨ Fransızca ¨genievre¨ ve İngilizce´de ¨Juniper berries¨ olan ardıç ağacının meyvelerinden gelir.

Cinin oldukça maceralı bir geçmişi vardır.Bir zamanlar olan kötü ünü,bazı yerlerde günümüze kadar gelmiştir.Cin,eskiden her yerde bulunan ucuz alkol ve sert içkiler arasında en kötüsü olarak nitelendiriliyordu.

Herşey Hollandalı bir hekim ile başladı.Franciscus de la Boe, cin olarak bilinen aromatik alkolü icat eden kişi olarak tanınır.Keskin ardıç kokusundan dolayı bu içkiye ‘’Essence de Genievre’’adını vermiştir.Sonraları bu isim ‘’Geneva’’ ve ‘’Genever’’ olarak değişmiştir.1689’da William III tahta geçtiğinde Genever,tıbbı amaçlar doğrultusunda ve Hollandalı gezginler sayesinde İngiltere’de tanınmıştır.William III, özellikle Fransa’dan yapılan ithalatı engellemek istiyordu.Bu nedenle ithalata yüksek vergiler koydu.Karşı önlem olarakta ,emri altındakilerin cin imal etmesine izin verdi.İngilizler için telafuzzu zor olan Genever, zamanla ‘’gin’’ adını aldı.

İngilizler,artık cini kendi fabrikalarında üretiyorlardı.On sekizinci yüzyılın başlarında cine benzer içkiler sık sık hastalıklara,hatta ölümlere yol açmaya başladılar.O zamanlar cinin işsizliğe,fakirliğe ve umutsuzluğa yol açtığı söylenirdi.

Daha sonra İngiltere’de en ucuz alkolden yüz milyon litreden fazla miktarda imalat yapıldı ve bundan çocuklara bile verildi.Ucuz cin biradan bile daha popülerdi.

1743 ve 1751 senelerinde çıkan yasalar ile alkol satışlarına konan vergiler yükseltildi.Böylece cinin satışlarıda kontrol altında tutuluyordu.Bu önlemler,hem üretilen cinin kalitesini hem de üreticilerin şöhretini arttırdı.

1830’da Aeneas Coffey,yeni bir imbik icat etti.Bu, otlar ve baharatlarla beraber yeniden damıtılabilen daha saf alkol üretiliyordu.Böylece daha hafif ve saf bir alkol yaratıldı ve bu, ‘’London Dry Gin’’ olarak bilinen tatlandırılmış, hoş kokulu cinin temelini oluşturdu.

Cin,çok iyi damıtılan bir içkidir ve tahıldan yapılır.Kokusunu ardıç,kişniş,ot ve baharatlardan alır.Bütün mükemmel içkilerde olduğu gibi, en popüler bar içkisi olan cinin yapımı birinci sınıf malzeme gerektirir.Çok saf alkol ve dünyanın dört bir yanından gelen özel otlar ile baharatların karışımı.Örneğin; Meksika’dan kişniş.Güney Avrupa’dan limon ve portakal ( kabukları ),İngiltere’den meyankökü,Almanya’dan melekotu ve ardıç,İtalya’dan süsenkökü,Güneydoğu Asya’dan badem kakule ve Çin tarçını,Fransa’dan anason.Özellikle önemli olan saf,kireçsiz su ve tabi nasıl cin üreteceğini bilen yetenekli uzmanlardır.Damıtımın iki yolu vardır.Birincisinde; yükselen alkol buharı onların kokusu ve tadını alması için taze ardıç taneleri ve diğer otların üzerine direk olarak iletilir.Diğerinde ise,ardıç taneleri ve diğer otlar tahıl ezme makinesi ile karıştırılır ve hep beraber damıtılır.Cin;cam,toprak ya da çelik kaplardasaklanır ancak bu konteynerların içinde olgunlaşmaz.Bu saklama süresi sadece ürünün ahengini sağlamak içindir.

GIN NASIL SAKLANMALIDIR?

Yüksek alkollü damıtık içkiler (viski, konyak, votka, rom vb.) güneş görmemek ve

serin yerde dik tutulmak kaydıyla çok uzun yıllar saklanabilir ve bozulmaz.

Güneş ise renklerini soldurur, sıcakta da içkinin kapağından alkol buharlaşır ve alkol derecesi düşer.

Bu da bozulma riski yaratır. Şişeyi dik tutmadaki amaç da mantarın ıslanmamasıdır. Zira bunlar şarap mantarı kadar sıkı olmadıklarından, yatık kalırlarsa mantardan sızdırabilirler.

GIN ÇEŞİTLERİ

Dry cin – tatlandırılmamış ( şekersiz ),sek cin

London dry gin- tatlandırılmamış cin

Old Tom gin- tatlandırılmış ( şekerli )cin

Plym veya Plymouth gin- tatlandırılmamış cin Cin birleşimleri,pek popüler değildir.Bir cin, karıştırıldığı malzemenin rengini ve kokusunu alır.

Sloe gin- Karadiken ağacı ile karıştırılır

Almond gin – Acıbademle karıştırılır

Apple gin – Elmayla karıştırılır

Lemon gin – Limon ya da limon kabuğuyla karıştırılır

Orange gin – Acı portakalla karıştırılır

Black currant gin – Kara kuşüzümüyle karıştırılır

CİN STİLLERİ – (NEVİLERİ) 

¨London dry gin¨ veya ¨Dry gin¨ olarak bilinen gin stilinden başka az kullanılmakla beraber başka tür cin stilleri de vardır. Ama ismine bakarak bu still cinler yanlız Londra´da yapılır diye şart yoktur. Fakat, bilinen ünlü cinlerin çoğu Londra´da yapılmaktadır. Nasıl iskoçların milli içkisi viskiyse  İngilizlerinki de cindir diyebiliriz. Diğer cin stilllerinden ¨Holland¨ veya ¨Genever¨ denilen cin, daha karmaşık aromalı bir cin türüdür.

Kokteyllerde genellikle ¨Dry gin¨ stili olan cin markaları kullanılır.

Plymouth gin, Yanlız ingilterenin ¨Plymouth¨ şehrinde yapılan bir cin stilidir. Cinlerin içinde en sek olan cin türüdür. Bir iki damla ¨Angustura bitter¨ ilavesiyle su ile içilen ¨Pink gin¨ in en uygun cinsidir.

Old Tom gin, Tom Collins kokteyline adını veren bu cin türü, piyasada artık önemini yitirmiştir. Çok az rastlanır bu cine, Tatlandırılmış bir cin türüdür.

Yukarıda yazdığımız bu cin stillerinden başka ¨Sloe gin¨ denilen daha ziyade likör sınıfına dahil cinden başka limon, portakal gibi meyvelerle rahiyalandırılmış önemsiz türleride vardır.

CİN SERVİSİ

Cinlerin servis şekli umumiyetle ya kokteyllerin taban içkisi olarak yada ¨Tonik Water¨ denilen kinin kokulu bir tür gazozla buz ve limon dilimi ilave edildikten sonra karıştırılarak içilir.

Modern zamanda bu servis şekli geliştirilmiş ve içerisine nane, portakal, greyfurt, birberiye gibi meyve ve otlarda beraberde servis edilmeye başlanmıştır.