Kokteylin İngilizce yazılışı ¨Cocktail¨ dir. Cock, İngilizcede horoz, tail de kuyruk anlamına gelir. Cocktail ¨Horoz Kuyruğu¨ anlamına gelir. Bu tabirin kökeni tam olarak bilinmemektedir. Kimileri bu terimi Kızılderili, kimileri Meksika olduğunu söylemektedir. Ancak, içki karışımının uygarlığın başlangıcından bu yana içildiği literetür de yer almaktadır.
Bir rivayete göre, Amerikan bağımsızlık savaşları zamanında birahane sahibi adamın birinin ¨Washington¨ adındaki dövüş horozu kaybolur. Horozu kaybolan bar sahibi, bulan kişiye bir ödül vereceğini söyler. Daha sonra horozu biri bulup getirir. Horozu bulan adam ise, bar sahibinin kızını ayarlamaya çalışan fakat kızın babasının sevmediği biridir. Bu olayı kutlamak için barın sahibi horozu getiren adama ve bazı müşterilere içki ziyafeti çeker. Babasının yanında çalışan kız içkileri hazırlarken eli ayağına dolaşır ve bazı içkileri birbiriyle karıştırır. Kızın panikle karıştırdığı içkiler içenlerin hoşuna gider. Horozun anısına izafen de bu panikle yapılan karışıma ¨Cocktail¨ derler.
Kokteyl ¨Cocktail¨ kelimesi 1806 yılında ¨The Balance¨ adında Amerikan dergisinde alkol , su(buz), şeker ve içinde bazı acı otlar konulan iştah açıcı bir içki karışımı olarak yazılmıştır.
Modern olarak ise kokteyl, iki veya daha fazla alkollü içkilerin veya bunlara ilave edilmiş çeşitli meyve suları, meşrubatlar ile hazırlanan karışımdır. Dünyada o kadar fazla kokteyl çeşiti vardırki buna bir rakam söylemek veya sınır koymak mümkün değildir. Sürekli olarak yeni reçeteler yazılmakta ve geliştirilmektedir. Sadece İngiliz barmenler odasında kayıtlı 7000+ adet koktey reçetesi vardır.
Bildiğimiz koktellere rağbet ABD de olmuştur. Başlangıçta bar içkisi olmaktan çok uyarıcı etkleri olan ve pikniklerde, sportif faaliyetlerde kullanılan özel karışımlar olarak ortaya çıkmıştır. Kokteyller Dünya çapında ilgi, çalkantılı 1920`li yıllarda ABD deki yasaklamaların insanların içki içme adetlerini değiştirmeye başlamasıyla oluşmuştur. İçki yasağı dolayısıyla ilışkın oldukları içkiyi bulamadıkları için, bulabildikleri içkilerle uyumlu karışımlar denemeye başlamışlardır. Ortaya çıkan karışımları beyenmeyip farklı eklemeler yapıp denemelerine devam edip karışımlarını geliştirip bir çoğunda ise başarılı olmuşlardır.
Kokteyller her tipten ve her insanın zevkine göre hazırlanabilir. Kokteylin esansını ana içki dediğimiz (cin,viski,v.b) bir ana içki oluşturur. Bunlara belirli ölçülerde diğer içkiler yardımcı içki ve meyva suyu, meşrubar veya benzeri gibi uygun şeyler ilave edilerek kokteyl hazırlanır.Genel olarak kokteyl birbirine uygun 3-4 çeşitli içki veya meyve sularının karışımından yapılır.Kokteylleri fazla bekletmeden içmek gerekir. Çünkü bekledikçe karışımlar birbirinden ayrılırlar.
Kokteyller genelde 3 kategoriye ayrılır. Yemek öncesi iştah açıcı (aperatif ) olarak içilenler. Yemekten sonra hazmı kolaylaştıran (dijestif ) olarak içilenler. Party , kutlama ve eğlence lerde içilenler. Tabiki kokteyl şu zaman bu zaman diye içilir bir kural yoktur. İsteyenler istedikleri zaman içebilir.
K0KTEYLLER HAKKINDA YORUMLAR ve YARATILIŞ TARİHİ
Bellini : Giusseppe Cipriani, Bellini’yi 1943’de, Venedik Harry’s Bar’da yaratmıştır.
Bloody Mary : Fernand “Pete” Peitot, Bloody Mary’i, 1912’de Paris’de Harry’s Bar’da yaratmıştır.
Brandy Alexander : Tahmini olarak 1922’de gün ışığına çıkmıştır ve Londra Ciro’nun Kulüb’ünde çalışan Harry MacElhone’a atfedilmiştir.
Bronx : New York, Waldorf Astoria’da Johny Solon tarafından, Bronx hayvanat bahçesini ziyaretinden sonra bulunmuştur.
Buck’s Fizz : 1921’de, Londra’da Buck’s Kulüb’de bir barmen olan Bay McGary tarafından yaratılmıştır.
Daiquiri : Orijinal daiquiri, Küba’da çalışan Amerikalı bir maden mühendisi olan Jennings Cox tarafından yaratılmıştır ve ismini Santiago yakınındaki bir kasabadan almıştır.
Dry Martini : Bazıları, 1880lerin sonlarında Martinez olarak adlandırılırken, Jerry Thomas’ın martiniyi yarattığına inanır. Martinez’de, Martini di Armia di adında bir barmenin onu New York Knickerbocker otelinde yarattığını iddia eden bir plaket var. Kesin olarak, 1900’lerde, barmenler ve müşteriler tarafından Avrupa ve Amerika’da iyi bilinir hale geldi.
Frozen Daiquiri : İlk Frozen Daiquiri, La Floridita Bar’da Constantino Ribailaqua tarafından 1912’de Havana, Küba’da yaratılmıştır.
Gin Fizz : İlk olarak 1870’lerde magazin makalelerinde bahsedilmiştir.
Horse’s Neck : Orijinal reçete alkol içermiyor fakat 1910 civarında bourbon eklendi. Diğer içkilerde kullanıldı fakat şimdi en populer olanı brandy.
Irish Coffee : Irish Coffee’nin orijinal reçetesi, İrlanda, Shannon Havaalanında şef barmen olan Joe Sheridan tarafından yaratılmıştır.
John Collins : Orijinal Collins, 1800lerin başlarında, Londra Conduit Caddesinde, Limmersdaki baş barmen tarafından yaratıldı.
Kir : Fransa, Burgandy’deki çiftlik çalışanları, şaraplarını daha içilebilir yapmak için bunu yarattılar.
Kir Royale : Şarabın yerini şampanya aldığında, içkiye yeni bir isim verildi.
Mai-Tai : Mai-Tai’nin orijinal yaratımına ilişkin iki iddia var. Kabul edilen iddia, 1930larda, Hollywood’da Don the Beachcomber Restauranında Don Beach için olanıdır. Diğer versiyon, 1944’de Trader Vics’dedir.
Manhattan : Manhattan, 1874 yılı civarında, Manhattan Kulüb’e atfedilmiştir.
Margarita : İsmi Amerikalı aktris Marjorie King tarafından verilmiştir, “Rancho Gloria”’nın sahipleri tarafından, Meksika, Tijuana yakınlarında yaratılmıştır.
Mimosa : Buck’s Fizz’den farklı olarak, Grand Marnier’in iki atım eklenmesiyle, bu kokteyl, 1925’de, Fransa’da, Paris’teki Ritz Otelde yaratılmıştır.
Mojito : 1942’de, Küba Havana’da La Bodeguita del Medio’da Angelo Martinez tarafından yaratılmıştır.
Negroni : İsmi, Floransa’da Casoni Bar’ı düzenli olarak ziyaret eden Count Camillo Negroni’den çıkmıştır ve kendisi Fosco Scarselli tarafından, 1919’da yaratılmıştır.
Old Fashioned : Bu kokteyl, Kentucky’de bourbon üretim fabrikası olan Colonel James E Pepper ve Pendennis Kulüb’in barmeni Louisville tarafından yaratılmıştır.
Pina Colada : İki barmen bunu bulduğunu iddia ediyor. Biri, 1954’te Caribe Hilton’dan Ramon Marrero Perez ve diğeri 1963’te La Barrachina Restaurandan Don Ramon Portas Mingot.
Planter’s Punch : 1879’da Myerlerin Rum içki fabrikasının açılışını kutlamak amacıyla yaratılmıştır.
Screwdriver : 1950lerde yaratılmıştır.
Sezarac : Amedee Peychaud’un 180’lerde James Bond’un Live and Let Die filmi için yapılmıştır.
Singapore Sling : Orjinali, 1915’de Singapur Raffles Otel’de barmen olan Ngiam Tong Boon tarafından yaratılmıştır.
Tequila Sunrise : 1930larda yaratılmış olan bir Meksika içeceğidir.
Whitte Lady : Londrada 1919’da Ciro’s Club’tan Harry Mac Elhone tarafından yaratılmıştır