LİKÖR – LIQUEUR

Page

LİKÖR – LIQUEUR

Bütün likörler ana bir içkinin veya nötr alkolün çeşitli bitkilerle aromalandırılmış ve şeker şurubu ilavesiyle tatlandırılmış bir içki çeşididir. O kadar çok likör çeşidi vardır ki bunların hepsini bir kitapta toplayamayız. Arzu edilen herhangi bir meyve veya bitkinin saf alkolle birlikte belirli bir süre bekletilmesiyle iyi veya kötü bir cins likör evde de yapılabilir. Ama biz burada gerçekten uluslararası alanda isim yapmış beğenilen likörlerden bahsedeceğiz.

Likör yapımında başlıca iki yöntem uygulanır. Arzu edilen ezilmiş veya doğranmış meyve ve bitkilerin sıcak veya soğuk alkolle birlikte belirli bir süre bekletilmeleri ile yada çeşitli bitkilerin alkolle birlikte yeniden imbikten geçirilmesiyle yapılır. Yada her iki yöntem birlikte uygulanır. Sıcak alkol, imal süresini azaltmak için kullanılır. Bu iki yöntemden başka bunlara benzer değişik usullerde uygulanabilir. Her likör firmasının çok gizli tuttuğu belirli formülleri vardır. Herhangi bir tanınmış likörün detaylı imal şeklini öğrenmek mümkün değildir. Likörlerin çoğu uzun süre meşe fıçılarında dinlendirilir. Bu sürede terkipteki karışımlar birbiriyle iyice özdeşerek bütünleşmiş olurlar. Likörlerin renklendirilmesinde bitkisel boyalar kullanılır. Tek bir bitkinin özelliğini taşıyanlarının yanında daha karmaşık tat ve riyahalı olanlarıda vardır.

 

Bizim likör olarak bildiğimiz bu tatlı dijestif içkilere Amerikalılar daha ziyade ¨cordial¨ derler. Bir Fransız´a göre yemeklerden sonra içilen her dijestif bir likördür. Aslında bunlar tatlı çeceklerden ziyade iyi kaliteli ve yıllandırılmış içkilerdir. Birde yine Fransızların beyaz alkol dedikleri çeşitli meyvelerden yapılmış ¨Eaux de vie¨ teknik adıyla bilinen meyve brandyleri vardır.  Bunları likörlerle karıştırmamak gerekir. Bu içkiler meyve brandyleri adıyla bilinir.

Benedictine üzerinde yazan DOM´ nin anlamı.

DOM :  Deo Optimo Maximo “en büyük ve en iyi tanrıya” veya “Tanrı için, en iyi, en büyük” anlamına gelen Latince bir terimdir .

 

Likörlerin aromalandırılmasında, rayihalandırılmasında kullanılan bitkilerin bazılarını sizlere fikir vermek için şöyle anlatabiliriz.

Likörün rayihalandırılmasında, tek meyve yada bitki kullanılabildiği bitki gibi(nane liköründe olduğu gibi) bunlardan başka (fesleğen, biberiye, adaçayı, kekik, pelin otu, lavanta, zambak çiçeği, portakal çiçeği, gül, safran, kınakına ağacı kabuğu, tarçın, sandal ağacı kabuğu, melek otu kökü, kereviz kökü, kızıl kantaron, zencefil, kına, meyan kökü, zerdeçal, anason tohumu, badem ve kayısı çekirdeği, karanfil, kakao, kahve, kişniş tohumu, amber çiçeği tohumu, ardıç meyvesi ve daha bunlara benzer) birçok bitki kullanılmaktadır. Chartreuse liköründe 130 dan fazla bitki kullanıldığı söylenmektedir.

Memleketimizde de üretilen likörlerin son derece zengin çeşitleri vardır. Her ne kadar uluslararası bir üne sahip değillerse de birçok emsalleri ile boy ölçüşecek kalitededirler.

LİKÖR SERVİSİ

Likörler daha ziyade yemeklerden sonra dijestif olarak kahve ile birlikte sade içildiği gibi bazı likörlerde buzlu veya kırık buzla da içilebilir. Bu şekle ¨frappe¨ denir. Bunlardan başka, likörler kokteyllerde sık sık kullanılan bir yardımcı içkidir. Bayanların en çok sevdiği içkiler arasında likörler başta gelmektedir.