VERMUT – VERMOUTH
Adını ana aroma maddesi olan Pelin otu ¨wormwood¨ ¨vermut arm¨ bitkisinden alan bu içki aslında alkolle takviye edilmiş bir şaraptır. Bütün vermutların taban içkisi şaraptır. Bu, genellikle pek özelliği olmayan ucuz beyaz şaraptır. Vermutun yapılışında diğer birçok içkide olduğu gibi bir çok aromatik otlar kullanılır. Pelin otu, sandal ağacı kabuğu, zufa otu, kinin, kişniş, ardıç meyvesi, karanfil, kızıl kantaron, tarçın, ada çayı, küçük hindistan cevizi, başta gelen bitkilerdir.
Vermut yapımı diğer birçok ikilerde olduğu gibi karmaşık ve ince ustalık isteyen bir işlemdir.
Her vermut firmasının kendine özgü gizli tuttuğu formülleri vardır. Likörlerde olduğu gibi çeşitli bitkilerin rahiyaları çeşitli yöntemlerle sağlandıktan sonra şarapla karıştırılarak belirli bir süre soğuk depolarda dinlendirilir. Bu süre içersinde terkipteki bütün karışımlar birbiriyle özümleşerek bir bütün oluştururlar.
İlk vermutun yapıldığı memleket İtalyadır. 18. yüzyılın ortalarında ticari maksatlarla üretilerek tanıtılmış ve dünyaya yayılmıştır. Bugün, vermut, şarap yapılan hemen hemen bütün ülkelerde yapılmaktadır. İlk stil olarak kırmızı türleri yapılırken daha sonraları bu çoğaltılarak sek (dry), bianco, roze olmak üzere çoğaltılmıştır. İtalya ile Fransa vermut yapımında başta gelen ve dünya pazarına hakim iki ülkedir.
İtalyanların Martini ve Cinzano´ su, Fransızların Chambery stili sek vermutları ile Noilly prat vermut firmaları en çok bilinen isimlerdir. Başlıca vermut stilleri dört türden oluşmaktadır.
VERMUT STİLLERİ
Sek vermut
Adı üzerinde vermutların en sek olan türüdür. Beyaz duru veya hafif sarımtrak renktedirler. Bu vermutlara Fransız vermutuda denildiğide olur. ¨Dry¨ vermut veya ¨French¨ vermut olarak söylenir.
Kırmızı veya tatlı vermut
Sek vermutların aksine bu türler hem tatlı hemde kırmızı renktedirler. Renklendirilmesinde karamel kullanılır. Bu still vermutlara İtalyan vermut denildiğide olur. ¨Red¨ vermut veya ¨Sweet¨ vermut denilir. İtalyanlar ¨Rosso¨ olarak söylerler rosso italyancada kırmızı demektir.
Bianco vermut
Bianco italyanca beyaz demektir. Vermut stili olarak en tatlı tür bianco dur. Sarımtrak bir rengi vardır. Bazı vermut firmaları kırmızı vermuta nazaran daha az talı olarak yapsalar da genelde bütün vermut stillerinin an tatlı olanıdır.
Roze vermut
Roze şaraplarla yapılan yeni bir vermut stilidir. Diğer vermut çeşitlerine göre daha hafif yapılı ve hassas rahiyalıdır.
İlk vermut İtalyada kırmızı türde yapıldığı için bazen bu tür vermutlara İtalyan vermutu; sek olanıda Fransızlar tarafından yapılıp tanıtıldığı için Fransız vermutu; olarak bilinsede bugün bütün vermut firmaları her still vermutu yapmaktadırlar.
Vermut Servisi
Vermutlar genellikler aperatif olarak içilen içkilerdir. Çok kez çeşitli meşrubarlarla karıştırılarak (gazoz, soda, portakal suyu vb.) serinletici bir içecek olarak alınırlar. Kırmızı vermutların servisinde kokteyl kirazı, portakal dilimi ve buz ile servis edilirler. Dry (sek) vermutlar ise kokteyl zeytini ve buz ile birlikte servis edilebilir. Tatlı (Bianco) vermutlar ise limon dilimi ve buz ile servis edilebilirler. Ayrıca vermutlar kokteyllerde sıklıkla kullanılan bir yardımcı içkidir.
Bütün şarap ve esaslı içkilerde olduğu gibi vermutlarda çabuk okside olup bozulabiliceğinden dolayı kapakları daima sıkıca kapatmak gerekiyor.